Over Thermisch Verzinken

Thermisch verzinken?

Thermisch verzinken is een materiaalkundig proces wat ertoe moet leiden dat staal beschermd wordt tegen corrosie. Verzinken in combinatie met poeder coaten, het Duplex systeem, is de meest duurzame bescherming in de strijd tegen corrosie. Thermisch verzinken is relatief eenvoudig: na het ontvetten, beitsen en fluxen, worden de stalen materialen ondergedompeld in een zinkbad met vloeibaar zink van 450 ºC. De zinklaag die zo op het materiaal wordt aangebracht, legeert met het staal (zinklegering) waardoor er een onverbrekelijke laag ontstaat. Verzinkte materialen zijn zeer duurzaam, onderhoudsvrij en bieden een unieke bescherming

Indien gewenst kunnen wij onze portaalarm bakken, vangrails en andere ijzerwaren thermisch verzinkt produceren en leveren (ook in combinatie met poeder coaten). 

Voordelen van thermisch verzinken

Duurzaam

De gevormde zinklageering is hard, slijt en stootvast en goed bestand tegen mechanische belasting. Wanneer er toch een beschadeging optreed, ontstaat er een chemische reactie. De zogenaamde kathodische bescherming, waardoor een goed verzinkt product niet gaat roesten. Alleen verzinken biedt deze unieke bescherming. Dat betekend dat het aanbrengen van snijkanten of het boren van boutgaten na het verzinken geen invloed heeft op de levensduur van het product.

Bescherming

Doordat het vloeibare zink in alle hoeken en gaten doordringt, worden ook moeilijk bereikbare plekken zoals: naden, kieren en de binnenzijde van de kokers van een zinklaag voorzien. Conventionele beschermingssystemen geven vaak problemen bij kanten en hoeken omdat de beschermingslaag daar dun is. Bij thermisch verzinken is de zinklaag op die plekker wat dikker en van uiterste kwaliteit. Randen van profielen en platen krijgen zo een dekking die uniek is in zijn soort. Thermisch verzinken biedt een gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Zeker op lange termijn.

Betrouwbaar

Het thermisch verzinken van stalen voorwerpen gebeurt volgens de normen NEN-EN-ISO-1416, ISO 9001:2009 en EN ISO 1461:2009. Deze normen bevatten de algemene eigenschappen en beproevingsmethoden voor de aangebrachte deklagen. Het proces beschermt het staal tegen corrosie en slijtage door een beschermende laag aan te brengen. Het voldoen aan deze normen zorgt voor gegarandeerde kwaliteit en vertrouwen in langdurige bescherming van de stalen voorwerpen.

Milieuvriendelijk

Als een thermisch verzinkt product uitindelijk wordt vervangen, gaat het materiaal niet verloren. Het staal en het zink worden terug gewonnen en kunnen hergebruikt worden. De levensduur van bepaalde producten kunnen nog aanzienelijk worden verlengd door deze te ontzinken, en vervolgens opnieuw te verzinken. Het kleine deel zink dat verdwijnt, neemt als essentieel element deel aan de kringloop processen van het leven en vervult daar opneiuw een nuttige functie.